Het Peloton speelt Suffragette, over 100 jaar kiesrecht

Hongerstaking, bomaanslagen, demonstraties

Het Peloton speelt Suffragette, over 100 jaar kiesrecht


Vanwege de viering van 100 jaar kiesrecht, speelt de theatergroep Het Peloton in oktober en november de voorstelling Suffragette. Over de bikkelharde strijd van vrouwen om te mogen stemmen.

Vrouwen hadden honderd jaar geleden niets te zeggen over hun geld, over hun kinderen of over de wetten waar ze zich aan moesten houden. In Nederland was de Groningse Aletta Jacobs een van de belangrijkste voorvechters voor meer rechten voor vrouwen. Haar Britse collega was Emmeline Pankhurst, met achter haar vele vrouwen, die spottend suffragettes werden genoemd. Zij gingen in hun strijd veel verder dan de Nederlanders, die zich beperkten tot vreedzame demonstraties.


'Wij wíllen geen wetten breken, wij willen wetten maken!'

Abby

In de voorstelling volgen we Abby (Thereza Langeler), een jonge moeder in Oost-Londen, in 1912. Abby en haar man werken lange dagen in een wasserij. Thuis maakt ze zich zorgen om de gezondheid van haar zoontje George (afwisselend gespeeld door Melle en Ibbe). Op haar werk wordt ze misbruikt, ziet ze misbruik, ziet ze dat vrouwen minder zijn dan mannen en mag ze niets doen. Meer en meer raakt ze betrokken bij de suffragettes. Ze spreekt, demonstreert, wordt opgepakt en uitgespuugd, twijfelt, krabbelt terug en vecht door. Maar daarvoor betaalt ze wel een zware prijs.

'Als mannen oorlog mogen voeren om hun gelijk te halen, mogen vrouwen dat ook'


Locaties

De voorstellingen zijn: 

  • 18 tm 20 oktober in het VRIJDAG Theater in Groningen (première uitverkocht) om 20:00 uur. Op zo 20 oktober tevens om 14:30 uur.
  • 25, 26 oktober in theater De Blauwe Schuit in Winsum om 20:00 uur.
  • 8 november in Zuidhage in Assen om 20:00 uur.
  • 10 november in Winsinghhof in Roden om 14:30 uur.

Kaarten zijn te koop (danwel te reserveren) via de betreffende theaters. Zie theaterhetpeloton.nl voor meer informatie.


Het Peloton is een theatergroep uit Groningen bestaande uit spelers met een afgeronde toneelopleiding. Met Annemiek Dijkstra als artistiek leider speelde Het Peloton afgelopen jaren jaarlijks op Noorderzon een kleine voorstelling. Eerdere avondvullende voorstellingen: Excelsior!, Le Bourgeois Gentilhomme, Bloedbad, Zomerverdriet, Verjaardagsfeest.


Regie: Annemiek Dijkstra. Spelers: Ron Akkerman, Shailaja Akkerman, Susanne van Amsterdam, Ibbe Bosmans (10), Ronald Brouwer, Hennie Bulstra, Melle Hoogschagen (8), Bianca Jagt, Heike Koorenhof, Thereza Langeler, Piet Mulder, Olivia Pater, Gerard Ritsema van Eck, Robina Smit, Lotte Taminiau, Daphne van Wageningen. Tekst: Abi Morgan. Vertaling en bewerking: René Hoogschagen, Annemiek Dijkstra, Het Peloton. Kostuums: Fokko Jelsma. Decorontwerp: Janco van Barneveld. Beelden: Ron Akkerman. Techniek: Ronald Moerman. PR: René Hoogschagen.

Deze voorstelling is mede tot stand gekomen door bijdragen van de Kunstraad Groningen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het BSP-fonds

Meedoen banner

Download agenda

Facebook

facebook promotiewinsum