Hoogtijdagen van De Ploeg

Lezing Jikke van der Spek over hoogtijdagen van De Ploeg (1918-1928)

Op donderdag 15 maart houdt Jikke van der Spek van het Groninger Museum in cultureel centrum De Blauwe Schuit in Winsum een lezing met als titel 'Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928'. De kunsthistorica vertelt hierin over de hoogtijdagen van het Groningse kunstenaarscollectief De Ploeg. De lezing begint om 20.00 en duurt tot 22.00 uur. De entree bedraagt 9 euro, dit is inclusief twee consumpties.

Honderd jaar geleden, in 1918, wordt in Groningen kunstkring De Ploeg opgericht. Een aantal jonge kunstenaars, waaronder Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra, bundelt de krachten, om het Groningse kunstlandschap eens flink 'om te ploegen', vandaar de naam. De vernieuwingsdrang breekt in Groningen pas echt goed door nadat Jan Wiegers tijdens een gezondheidskuur in Davos bevriend raakt met de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner. Terug in Groningen raken zijn Ploegcollega's gegrepen door de nieuwe vormen, kleuren en technieken die hij introduceert. Het inspireert tot het ontstaan van het opzienbarende Groningse expressionisme.

Het Groninger Museum richt dit jaar van 26 mei tot 4 november met een omvangrijke expositie de aandacht op de hoogtijdagen van De Ploeg, de jaren 1918-1928. In deze lezing loopt Jikke van der Spek, co-conservator van de tentoonstelling, hier alvast op vooruit.

De lezing wordt georganiseerd door atelier De Blauwe Schuit van kunstschilder Marleen Bakker en beeldendkunstenaar Renate Martini. Zij besteden dit jaar in verschillende activiteiten aandacht aan De Ploeg. In de zomermaanden organiseren ze exposities van basisschoolleerlingen en van schildercursisten die zich door de Groningse kunstkring hebben laten inspireren.

De theaterzaal waarin de lezing wordt gehouden, is open vanaf 19.30 uur. Er is parkeergelegenheid naast de Blauwe Schuit (Borgweg) en achter het gebouw. De lezing duurt tot ongeveer 22.00 uur. Halverwege is er een korte pauze.

Meedoen banner

Download agenda

Facebook

facebook promotiewinsum