Winsumse vlam aangewakkerd?

Het was echt genieten: de kleine dorpsgemeenschap Winsum die afgelopen zaterdag zo prachtig werd neergezet in de openluchtvoorstelling “Johanna Ripperda, de vlam van Winsum”.

De spelers, de figuranten, het decor, de interactie met het publiek, alle vrijwilligers maakten menig Winsumer trots.

“Dat dit hier in Winsum mogelijk is gebleken, fantastisch” kon je horen nadat de lichten gedoofd en het geluid van de geweldige voorstelling verstomd was.

Spelers die elkaar bedankten, kusten en feliciteerden. Familieleden die nog even snel op de foto wilden met “hun” ster. Regisseur Nico van der Wijk die trots als een pauw door de overblijfselen van “oud”-Winsum liep. Ad Scholma, bekende anti-Fries die “Friese” strijders knuffelde. Jolanda Ensink die wat wezenloos ronddoolde op het muziekpodium, zich realiserend dat dit geweldige project ten einde was.

Dit was een avond die recht deed aan de tekst op het programmablaadje “Positief Winsum, van, met en voor elkaar”.

Het was fantastisch wat er neergezet werd op het Boogplein. In vergelijking met de generale repetitie rolden de er’en en sisten de es’en nog net wat scherper en langer uit de geluidsinstallatie.
De bewegingen werden net even wat theatraler uitgevoerd en iedere grap of grol kwam door de interactie met het publiek volledig tot z’n recht.
Vooral de verwijzingen naar het Winsum anno nu leverden veel hilariteit op. “Ik zug hier al ain schiere viskroam veur mie”, “Ik begun hier ain dou-ut-zulf winkel, das tog formidoal” en meer woordgrappen over café J&A, De Gouden Karper waren geweldig, maar “Ik ben Luit en ik verkoop kaas” bracht naast een luid applaus de handen langdurig op elkaar. Meesterlijke vondsten van scriptschrijver René Thedinga.

Wat waren ze goed; Geert Bakker, Frederik Vos, Roel Petter, Bart Sportel, Judiëth van Dijk, Petra Coolman, Gijs Thedinga, Leon Goilo, Gerke Vos, Loek van Dijken, Jolanda Ensink, Magne Beukema, Koert Snitjer, Jacob Noorman, Katrien van Stralendorff, Hans Robertus, Anja Poelma, Nadine Tuinman, Wouter Struik, Fennie Braad, Tina Lantink, Hester Noorman, Martin Kooistra, Bert Dijkstra, Pieter Smilda, Jan Pieter Ritzema, Kimm Tersteeg, Ben Smit, Juan Wichers, Bart Sportel en wat was ze mooi en wat was ze goed als Johanna Ripperda: Francien Everts!!!

Regisseur Nico van der Wijk zei het na afloop heel treffend: “Bij toneelspelen zijn samenwerken en afscheid nemen onontkoombaar aan elkaar verbonden. Het was leuk, geweldig zelfs en morgen begint er weer iets anders.”

Wij van WinsumNieuws hopen dat er wat blijft hangen van het toneelstuk. De verbondenheid, de waardering en het geloof in eigen kunnen, het zou mooi zijn als de tekst op het programmablaadje: “Positief Winsum, van, met en voor elkaar” een leidraad is voor de toekomst.

Een woord van dank van ons aan Promotie Winsum en SKKW voor de faciliteiten en prettige samenwerking

Aan onze berichtgeving werkten mee: Auwert Postmus, Rick Koens, Marco Kramer, Ard Torrenga en Cees van de Meent

Meedoen banner

Download agenda

Facebook

facebook promotiewinsum